Vredespaleis

De adelaar is terug op zijn nest

Een meer dan 2 meter hoog beeld van een adelaar is vele jaren weggeweest voor restauratie. In de jaren ’70 van de vorige eeuw was het beeld al eens gerestaureerd omdat het in twee stukken gebroken was tijdens bouwwerkzaamheden. Meer dan 10 jaar geleden raakte het beeld helaas weer ernstig beschadigd maar nu is de adelaar weer terug in de tuin geplaatst. Wat is het verhaal achter dit krachtig uitziende dier?

Keramist en beeldhouwer Willem Coenraad Brouwer uit Delft was een specialist in aardewerk en kleine dierfiguren en begon aan het begin van de 20e eeuw te experimenteren met grotere beelden. Brouwer ontwikkelde een terracotta product dat perfect was voor de decoratie van monumentale gebouwen. Een van zijn eerste opdrachten kreeg hij van een bekende van hem, J.A.G. Van der Steur, de Nederlandse architect van het Vredespaleis. Brouwer mocht de binnentuin van het Vredespaleis voorzien van terracotta wanddecoraties en omlijstingen. Maar om er honderd procent zeker van te zijn dat het terracotta alle weersomstandigheden zou kunnen verdragen vroeg Van der Steur Brouwer eerst een groter beeld bij wijze van ‘test’ te produceren en later zou dit beeld dan als gevelbekroning in de binnencour gebruikt worden. Brouwer vervaardigde daarom een imposante adelaar die bijna een jaar buiten stond voordat de belangrijke opdracht binnen gesleept zou worden.

De ‘binnencour’ zou nu worden versierd met vogelfiguren als kalkoenen, duiven en pauwen en de keramist vervaardigde ook een grote plaquette met een kameel, een olifant, buffel, kangoeroe en een koe die de vijf continenten van de wereld moeten voorstellen, zeer toepasselijk voor het internationale karakter van het Vredespaleis.

De adelaar werd echter nooit gebruikt als decoratief element in de binnentuin, maar bleef in de tuin staan als losstaand beeld. Brouwer noemde de adelaar echter wel in zijn memoires waarin hij schrijft dat de adelaar in de tuin een “een beleefdheid aan Amerika” zou moeten uitdrukken.  Zoals we echter weten uit onze archieven was dat echter niet de originele functie van de vogel. Desalniettemin heeft de indrukwekkende adelaar nu door onze tuindienst een prachtige plek gekregen bij de grote vijver in de tuin van het Vredespaleis.