Vredespaleis

Cartas por la Reconciliación wint 1 Billion Acts Hero Award

Tijdens de 17e editie van de Nobel Peace Laureates Summit ontving het initiatief Cartas por la Reconciliación de 1 Bill Acts Hero Award in de categorie ‘Best Community Act’.

Door Leonardo Párraga: Jeugdambassadeur van het Vredespaleis


Hoe Letters for Reconciliation is ontstaan
Het idee om Cartas por la Reconciliación (brieven voor verzoening) op te richten werd bedacht op de Wereldtop van Nobelprijswinnaars in Bogotá in februari 2017. Leonardo (jeugdambassadeur van het Vredespaleis) en zijn vriend Cristian kregen de gelegenheid om kort te praten met Nobelprijswinnaar voor de Vrede 2014, Kailash Satyarthi. De laureaat vermeldde dat we tonnen liefdesbrieven schrijven naar degenen van wie we houden op Valentijnsdag, terwijl we de mensen in nood vergeten. Zijn plan dit jaar, voegde hij eraan toe, was om liefde te delen met degenen die de meeste aanmoediging nodig hadden, vluchtelingen in Europa. Dit plantte een zaadje om een ​​verzoeningscampagne te starten die alle hoeken van Colombia kon bereiken. Hoewel het enige tijd duurde om te groeien, kan het genereren van interactie tussen Nobelprijswinnaars en jongeren een krachtig hulpmiddel zijn voor verandering en samenwerking tussen beide generaties.

Leonardo, Cristian en een groep vrienden pasten het idee aan de Colombiaanse context aan en kwamen met het plan om brieven van hoop en steun te sturen naar de ex-strijders van de FARC, die nu worstelen om hun plaats te vinden en een nieuwe manier van leven te creëren. “De brieven laten zien dat de Colombiaanse samenleving er klaar voor is om het gesprek te veranderen van een verhaal over oorlog, in een collectief verhaal van vrede”, zeggen ze.

Het project
Communicatie is een belangrijk menselijk mechanisme om verbinding te creëren, maar in omgevingen die diep door conflict zijn getroffen kan dat moeilijk zijn. Het is een grote uitdaging om de sociale omgang opnieuw op te bouwen en het vertrouwen te creëren om in contact te komen met mensen die ons misschien pijn hebben gedaan. Een ontmoeting met iemand die als ‘de vijand’ kan worden beschouwd, is voor velen een no-go. Een brief, een manier van communiceren die we in dit tijdperk van sociale media zijn vergeten, kan echter zowel een diepe boodschap brengen als voldoende afstand genereren om de angst te voorkomen die wordt gegenereerd door de ‘andere’ fysiek te ontmoeten.

Inmiddels zijn er 5.000 brieven geschreven en 4 bezoeken aan het FARC-kamp (waar meer dan 500 mensen hebben deelgenomen) gebracht. De impact van dit project is groot en zijn ons duidelijk geworden door persoonlijke getuigenissen.

Antonia, een moeder uit Bogotá, schrijft: ‘Vrede begint bij jou en bij mij. Ik beweer dat je pad gemakkelijk en vloeiend is. Je bent één met de kracht die jou heeft gecreëerd. Je bent geliefd en je leven zit vol met mooie momenten samen met die van wie je houdt. Je bent geboren om gelukkig en vrij te zijn, om voorspoedig en overvloedig te zijn, met grotere doelen en een missie die je moet beslissen. Ik hou van je. Ik houd echt van je!”

“Ik ben 32 jaar oud. Ik kom uit Cali. Ik hou van geschiedenis en voetbal. Amerika is mijn favoriete team. Heel erg bedankt voor je brief en steun. Het moedigt ons aan om alles te geven voor een vreedzaam land. Uw toewijding aan vrede geeft ons hoop op samenleven in een toekomst waarin wij allemaal, Colombianen, zich kunnen ontwikkelen door samenwerking en solidariteit. Dikke knuffels. Heel erg bedankt!’, zei Lucas, een voormalige FARC-strijder.

Prijs beste Community Act
Tijdens de 17e editie van de Nobel Peace Laureates Summit ontving het initiatief Cartas por la Reconciliación de 1 Billion Acts Hero Award in de categorie Best Community Act, die werd uitgereikt door verschillende Laureaten, waaronder Rigoberta Menchu, Tawakkol Karman, Kailash Satyarthi, Leymah Gbowee, Shirin Ebadi en Jody Williams. Tijdens de prijsuitreiking gingen verschillende van de winnaars het podium op met berichten over de huidige vredesituatie in Colombia, met de nadruk op de systematische moord op sociale leiders sinds 2016, de noodzaak om het vredesakkoord te implementeren en de beperkte financiering voor de waarheidscommissie.

Leonardo Párraga, gekleed in een kleurrijke kleding, zegt: “Tegenwoordig in Colombia, als je er anders uitziet, als je anders denkt, als je je waarheid spreekt tot macht, word je het zwijgen opgelegd en onzichtbaar gemaakt, alsof je nooit hebt bestaan. Honderden sociale leiders die werken aan oorzaken zoals milieubescherming, landteruggave en uitvoering van het vredesakkoord zijn systematisch vermoord. Een van deze alledaagse gedode helden is er een teveel. Dit moet stoppen.” Daniela Tello voegt daaraan toe: “Het delen van een podium met Nobelprijswinnaars van de Vrede voor ons enorme steun betekent, om te weten dat verzoening zoeken in een land in transitie cruciaal is en de pijler is duurzame vrede.”

Workshop brieven voor verzoening
Tijdens de top organiseerde het Letters for Reconciliation-team een ​​workshop samen met de andere winnaars van 1 Billion Acts Hero Awards. Tijdens deze workshop schreven meer dan 50 mensen steunbrieven aan Colombiaanse ex-strijders, vooral rekening houdend met de aankondiging door een FARC-minderheid om terug te keren naar het gewapende conflict. Valeria Piedrahita, die de workshop hielp, zei: “Het is ongelooflijk hoeveel we gemeen hebben als mens, zelfs in verschillende culturen. We zijn hier in Mexico met een zeer diverse groep jonge mensen en toch kunnen ze zich nog steeds in verband brengen met het conflict, met ondersteuning en herbevestiging in een moment van twijfel (zoals het gevoel dat ex-strijders momenteel ervaren).” De deelnemers waren enthousiast over de kans iemand mijlenver weg op te tillen. “Ik ken dat gevoel van twijfel, dat ik niet zeker weet of ik de juiste beslissing heb genomen of niet, maar wanneer iemand uit de weg gaat en mij steun geeft, betekent dat de wereld. Ik ben blij om vooruit te betalen. ”