Vredespaleis

75 jaar Vrijheid

Nieuwsbericht | 16-06-2020

De herdenking van Operation Market Garden op 17 september 2019 markeerde het begin van een reeks evenementen die in heel Nederland ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid werden georganiseerd. Dit jaar zal de wereld op 24 oktober de oprichting van de Verenigde Naties in 1945 vieren, gevolgd door de 75e verjaardag van het in het Vredespaleis gehuisveste Internationaal Gerechtshof op 18 april 2021.

Door de uitbraak van de COVID-19 pandemie werden vele bijeenkomsten helaas geannuleerd. Zo stonden bijvoorbeeld 4 en 5 mei, Nationale Herdenkingsdag en Bevrijdingsdag, op vele plaatsen in het land op het programma om te worden herdacht en gevierd, zo ook bij het Vredespaleis. In plaats daarvan herdachten wij op 4 mei in beslotenheid door het leggen van een krans op de gedenkplaats voor het paleis.

Het Vredespaleis is en blijft echter een plaats van hoop en inspiratie. Wij zijn van plan om deze boodschap op verschillende manieren over te brengen, onder andere via onze evenementen.

Op dit moment onderzoeken wij samen met potentiële partners de mogelijkheden om een breed scala aan ‘hybride’ evenementen, bijvoorbeeld online en offline, aan te bieden. Deze evenementen zullen uiteraard met inachtneming van de door het kabinet vastgelegde maatregelen worden opgebouwd zodat de veiligheid van onze medewerkers en de bezoekers gewaarborgd kan worden.

Onder voorbehoud van de ontwikkelingen van de COVID-19 pandemie worden momenteel de volgende evenementen georganiseerd:

Nelson Mandela: Global Hero of Peace and Freedom, 18 juli
De Verenigde Naties hebben 18 juli uitgeroepen tot Internationale Nelson Mandela Dag, ter erkenning van de verjaardag van de voormalige president van Zuid-Afrika en zijn buitengewone bijdrage aan een cultuur van vrede en vrijheid. Nelson Mandela is een wereldwijde held die uitzonderlijke veerkracht, visie, vergevingsgezindheid en leiderschap heeft getoond om te strijden voor een vreedzame en vrije wereld. Zijn nalatenschap strekt zich uit tot ver buiten de grenzen van Zuid-Afrika, gezien Mandela zich heeft ingezet voor vreedzame oplossingen in vele gebieden van de wereld. De Carnegie Stichting – Vredespaleis en de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland zullen Mandela herdenken door zijn nalatenschap te vieren in het Vredespaleis. Dit evenement zal dienen als voorloper van een symposium dat in december 2020 of begin 2021 zal worden georganiseerd.

De Kunst van Vrede Tuintour, 18 september – 26 september
Kunst kan een immense effect hebben op mensen. Het doet zoveel meer dan onze innerlijke esthetiek bevredigen. Het kan een manier zijn om onze kijk op anderen en de wereld om ons heen te veranderen. In een tijd waarin kunst en cultuur onder onoverkomelijke druk staan en het publiek op zoek is naar nieuwe manieren om te genieten van hun tijdverdrijf, zal de Kunst van Vrede Tuintour een unieke en artistieke ervaring bieden in de prachtige tuinen van het Vredespaleis. Bezoekers horen over de geschiedenis van het Vredespaleis, in het bijzonder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zullen bezoekers meer te weten komen over het belang van de gerechtshoven en instellingen die in het paleis zijn gevestigd, over het verleden en het heden, over oorlog en vrede, over “Vrede door Recht” en over de filosofie achter onze prachtige tuin. De Kunst van Vrede Tuintour zal plaatsvinden tijdens het Just Peace Festival.

De Haagse Internationale Open Dag, 20 september
Ter gelegenheid van de Haagse Internationale Open Dag opent het Vredespaleis op 20 september zijn deuren. Het grote publiek krijgt de unieke kans om het pand te betreden waar het meer te weten komt over het vitale werk van de instellingen die in het paleis zijn gehuisvest. Het Vredespaleis dient als kloppend hart van de stad van Vrede en Recht. Het doel van het evenement is het vertalen van de boodschap en het belang van “Vrede door Recht” naar het grote publiek en het bieden van een kijkje achter de schermen van de verschillende instellingen in het Vredespaleis.

Lezing: Andrew Carnegie en de vroege bewegingen naar Multilateralisme, rond de Internationale Dag van de Vrede
Deze (online) lezing richt zich op Andrew Carnegie‘s denken en filantropie en gaat in op zijn bijdrage aan de geschiedenis en de ontwikkeling en hedendaagse beoefening van het multilateralisme. In zijn tijd heeft de wereld verschillende crises doorstaan zoals oorlog, protectionisme, de Spaanse grieppandemie, uiteenvallende staten, economische depressies en de opkomst en ondergang van de Volkenbond. Het was deze crisisperiode die plaats maakte voor zowel de Tweede Wereldoorlog als voor een rekruterend multilateralisme dat uiteindelijk leidde tot de Verenigde Naties en de naoorlogse internationale orde.