Vredespaleis

World’s Youth for Climate Justice ontvangt Youth Carnegie Peace Prize

Nieuwsbericht | 13-11-2023

Op 7 december 2023 werd de internationale jongerenorganisatie ‘World’s Youth for Climate Justice’ onderscheiden met de Youth Carnegie Peace Prize. De wereldwijde jongerenbeweging ontving de prijs voor haar toegewijde strijd tegen klimaatverandering door middel van internationaal recht en voor het bepleiten van klimaatrechtvaardigheid.

“De link tussen klimaatverandering en vrede is misschien niet de eerste die in je opkomt. Er is echter wel een duidelijke correlatie. Gevolgen van klimaatverandering zijn onder andere een toename van extreme weersomstandigheden zoals orkanen, tornado’s, hittegolven, overstromingen, bosbranden en droogte. Deze kunnen leiden tot voedselonzekerheid, vernietiging van land en bestaansmiddelen, en toename van ontheemding – factoren die conflicten bevorderen.” Met deze uitleg openden de winnaars Quint van Velthoven en Marijn Vodegel van World’s Youth for Climate Justice hun toespraak.

In de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis, die gewoonlijk gebruikt wordt als rechtszaal voor het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, kwamen meer dan 120 studenten, diplomaten en vertegenwoordigers van internationale organisaties bijeen om deze globale en door jongeren geleide organisatie te eren als winnaar van de Youth Carnegie Peace Prize.

Youth Carnegie Peace Prize
De Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis, en de Youth Peace Initiative reiken elke twee jaar de Youth Carnegie Peace Prize uit om best practices van jonge personen of jongerenorganisaties te verzamelen en in de schijnwerpers te zetten. De prijs erkent het werk van jonge vredestichters en wil anderen aanmoedigen om hun eigen projecten op te starten. In 2021 won Rhea Mahanta met haar Peacebuilding Project uit India de Youth Carnegie Peace Prize.

Juryrappoort
Inzendingen voor de Youth Carnegie Peace Prize kwamen vanuit de hele wereld en de jury was onder de indruk van de inzet van jonge vredestichters. Na beoordeling van alle video-inzendingen werd de World’s Youth for Climate Justice geselecteerd als winnaar van de jongerenprijs 2023. De jury verklaart: “Deze jongerenbeweging is een heel goed voorbeeld hoe jongeren internationaal kunnen samenwerken en een verschil kunnen maken. Dat de goed doordachte acties en strategieën van deze jongeren gebaseerd zijn op internationaal recht, blijkt uit hun publicaties zoals het ‘Youth Climate Justice Handbook’. Dit handboek presenteert juridische argumenten om partijen te helpen bij het indienen van standpunten bij het gerechtshof en om ervoor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met de stem van jongeren tijdens de hoorzittingen.”

World’s Youth for Climate Justice
World’s Youth for Climate Justice is de wereldwijde zusterorganisatie van de Pacific Islands Students Fighting Climate Change (PISFCC), die in 2019 is opgericht door 27 rechtenstudenten om aandacht te vragen voor de stijgende zeespiegel en voor de bedreiging van eilanden in de Stille Oceaan zoals Vanuatu. De jongerenbeweging is wereldwijd bekend omdat ze zich jarenlang heeft hard gemaakt voor een ‘advisory opinion’ van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over klimaatrechtvaardigheid. Op 29 maart 2023 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de historische resolutie aan waarin het gerechtshof wordt gevraagd een advies uit te brengen over de verplichtingen van staten ten aanzien van klimaatverandering.

Belang van wereldwijde jongereninitiatieven
Piet Hein Donner, voorzitter van de Carnegie Stichting – Vredespaleis wees op het belang van wereldwijde jongereninitiatieven: “Dit jaar vindt de uitreiking van de Vredesprijs plaats op een moment dat niet alleen de dagen donkerder worden, maar dat ook de buitenwereld donkerder lijkt te worden met oorlog, geweld, wreedheden en de dreiging dat er nog meer zullen volgen. De initiatieven die we hier bespreken, en talloze vergelijkbare initiatieven over de hele wereld, zijn als vele kaarsen die worden aangestoken om de dreigende duisternis te verdrijven en als een uitdrukking van de gedachte dat het beter is een kaars aan te steken dan de duisternis te verdoemen. Ze zijn ook een uitdrukking van hoop, hoop op een komende dageraad. Zoals gezegd wordt: de nacht is het donkerst vlak voor zonsopgang.”

Spoken woord door Zaïre Krieger
Tijdens de prijsuitreiking combineerde spoken word-artieste Zaïre Krieger internationaal recht, klimaatactivisme en jongerenparticipatie in een stuk dat ze speciaal voor deze gelegenheid schreef. Haar optreden eindigde met het vers: “If water is plenty, let a dam set energy in motion, to allow all seemingly tired drops to become an ocean. ”

Afsluiting
Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, sloot de ceremonie af door het belang te onderstrepen van een stem voor jongeren: “Vooral als het gaat om een onderwerp dat direct te maken heeft met de toekomst van de jongeren van nu en de generaties na ons. Jongeren moeten aan tafel zitten, lokaal, nationaal en internationaal.”

Wilt u meer te weten komen over de activiteiten van World’s Youth for Climate Justice, lees dan hun nieuwe artikel hier .


De Youth Carnegie Peace Prize 2023 kan hier worden bekeken:

 

De fotogalerij kan hier worden bekeken: