Vredespaleis

Vredesprijzen uitgereikt

27-09-2018

26 September 2018

De Belgische oorlogsverslaggever Rudi Vranckx heeft de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 in ontvangst genomen tijdens een ceremonie in het Vredespaleis. Het bestuur van de Carnegie Stichting Vredespaleis kende de onderscheiding toe aan Vranckx voor de buitengewone moed en toewijding die hij laat zien bij zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden. Met zijn verhalen geeft hij mensen die het slachtoffer zijn van conflicten een stem en een gezicht.  Ook werd voor de eerste keer de Youth Carnegie Peace Prize uitgereikt. De Carnegie Stichting Vredespaleis selecteerde samen met United Network of Young Peacebuilders en Youth Peace Initiative de winnaar uit 32 video inzendingen afkomstig van over de hele wereld. De prijs ging naar het de Colombiaanse jongerenorganisatie BogotArt voor het project ‘Letters for Reconciliation’.  Leonardo Parraga, directeur van BogotArt, nam de prijs in ontvangst.

Carnegie Wateler Vredesprijs

Als journalist voor de Belgische zender VRT heeft Rudi Vranckx (1959) de gevolgen van gewelddadige conflicten op het dagelijkse leven laten zien met persoonlijke verslaglegging. Het bestuur van de Carnegie-Stichting prijst zijn moed om naar de gevaarlijkste conflictgebieden ter wereld af te reizen. Hij begon zijn carrière als oorlogsverslaggever in Roemenië tijdens de opstand tegen Ceausescu in 1989. In de afgelopen decennia deed hij verslag van oorlogen en conflicten over de hele wereld, waaronder in voormalig Joegoslavië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, om aandacht te vragen voor lijden en onrecht in conflictsituaties.

Naast het tonen van drama en onrecht van oorlog aan de wereld in zijn werk als journalist, laat Vranckx bijzondere betrokkenheid zien met de inwoners van conflictgebieden. Toen hij tijdens zijn werk in de Iraakse stad Mosul stuitte op een muziekschool, die door IS bewust volledig kapot was geschoten, begon Vranckx een inzamelingsactie van muziekinstrumenten in zijn thuisland België. Hij leverde de 120 instrumenten uiteindelijk zelf af bij de muziekschool. De documentaire die hij over dit project maakte, ‘Imagine Mosul’, raakte veel mensen. Eenmaal thuis gaf hij vervolg aan het project door geld in te zamelen voor een organisatie die muzieklessen geeft aan jonge vluchtelingen in België.

In de dertig jaar als oorlogsverslaggever heeft Vranckx geleerd dat oorlog soms een onvermijdelijke natuurwet lijkt, maar dat vrede echt kan worden bereikt. “Die Vrede is niet geboren uit grote conferenties, en zeker niet uit sociale media, met vicieuze tweets. Integendeel, het wordt hier en overal, in het weefsel van de samenleving, geboren. Onderwijzers, advocaten, artsen, mensenrechtenactivisten, families van slachtoffers … Zij zijn het die uiteindelijk het verschil maken. Na al die jaren voel ik me telkens weer bevoorrecht als ik het verhaal van een van deze mensen mag vertellen”. Vranckx droeg zijn prijs op aan journalisten die overlijden tijdens de uitoefening van hun beroep.

De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich ‘op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede’.

Youth Carnegie Peace Prize

Directeur Párraga van de Colombiaanse jongerenorganisatie BogotArt nam de eerste Youth Carnegie Peace Prize voor het project ‘Letters for Reconciliation’ in ontvangst. De winnaar mag zich de komende twee jaar Jongerenambassadeur van het Vredespaleis noemen. Het project ‘Letters for Reconciliation’ zorgt voor een dialoog tussen gescheiden groepen en richt zich volgens de jury van de prijs op een bijzondere manier op de uitdaging van jongerenparticipatie in de overgang naar vrede. Bovendien draagt het initiatief bij aan een veilige omgeving vol vertrouwen voor de jeugd.

Párraga noemde het een grote eer en erkenning om deze prijs in ontvangst te nemen, omdat het laat zien dat de jeugd in staat is om conflict te overstijgen en duurzame vrede te bereiken. “In Colombia hebben we gezien hoe na meer dan vijftig jaar oorlogsvoering de littekens van conflict onze gemeenschap gepolariseerd heeft, en geleid heeft tot groepen die niet met elkaar in verbinding staan en gekenmerkt worden door vooroordelen en stereotypering. We hebben de noodzaak van dialogen gezien; burgers en ex-FARC soldaten gaan in gesprek met elkaar zonder te vervallen in vooroordelen en krijgen op die manier oog voor de wederzijdse menselijkheid.”

De Youth Carnegie Peace Prize geeft erkenning aan het werk van jonge vredesopbouwers in (post-) conflictsituaties en is bedoeld om anderen te inspireren en aan te moedigen om hun eigen project te starten. De winnaar van de prijs wordt Jongerenambassadeur van het Vredespaleis.

Speech Prijsuitreiking Carnegie Wateler Vredesprijs door Dr. Bernard Bot

Dankspeech Rudi Vranckx, laureaat Carnegie Wateler Vredesprijs 2018