Vredespaleis

Vredespaleis op NPO 2 in aflevering Verborgen Verleden van Nederland

24-10-2019

Uitzending: vrijdag 22 november, 21.10 uur, NPO 2

In de nieuwe 8-delige serie Verborgen Verleden van Nederland ontrafelt presentator en acteur Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van bijzondere plekken in Nederland.

In elke aflevering staat één plek centraal. Wat betekent deze plek in het heden én welke betekenissen had het in het verleden? Persoonlijke geschiedenissen worden afgewisseld met het graven in archieven en mooie verhalen vol historische sensatie. Waldemar herontdekt oude avonturen, onfortuinlijke sterfgevallen, politieke intriges, duistere affaires én fatale liefdesgeschiedenissen.

Verborgen Verleden van Nederland neemt ons mee op een reis door de tijd. Kleine geschiedenissen raken de grote en samen karakteriseren ze de plek. En al die geschiedenissen en al die bijzondere plekken vertellen het verhaal van Nederland, én onze voorouders, door de eeuwen heen. De acht afleveringen laten ons de plekken zien die we allemaal dachten te kennen – en de verrassende geschiedenissen die ze verborgen houden.

De aflevering op 22 november om 21.10 uur staat in het teken van het Hotel Des Indes. Er bestaan diverse verbanden tussen het hotel en het Vredespaleis, aangezien een groot gedeelte van de deelnemers van de Vredesconferenties (1899 en 1907) in Des Indes verbleven. Den Haag had zich door het organiseren van twee Vredesconferenties al geprofileerd als hoofdstad van de vrede, waarvan Hotel des Indes profiteerde.

Vandaag de dag vinden er jaarlijks meer dan 50 belangrijke conferenties plaats in het Vredespaleis. Zo hebben er dit jaar zittingen plaatsgevonden van het ‘Institut de Droit International’ en ‘The Hague Conference on Private International Law’. Over de oorsprong van deze conferenties en de ontstaansgeschiedenis van het Vredespaleis zullen Waldemar Torenstra en Erik de Baedts, directeur Carnegie Stichting Vredespaleis, meer vertellen in de uitzending op 22 november.

De 8 locaties in seizoen 1 van Verborgen Verleden van Nederland zijn: Het Vrijthof te Maastricht, De Brandaris van Terschelling, de Portugese Synagoge van Amsterdam, waterdorp Giethoorn, Paleis Soestdijk, Hotel Des Indes, de Oude Haven van Rotterdam en de Martinitoren te Groningen.