Vredespaleis

Testen voor Toegang

12-04-2021

Ervaringen tijdelijke openstelling Bezoekerscentrum

Van vrijdag 9 april tot en met zondag 11 april 2021 was het Visitors Centre van het Vredespaleis tijdelijk geopend voor publiek. Op uitnodiging van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW, Monumentenzorg) en de ‘Taskforce Creatieve en Culturele Sector’ nam het bezoekerscentrum samen met ruim 20 andere monumenten deel aan de pilot ‘Testen voor Toegang’. Deze testreeks werd georganiseerd om ervaringen op te doen met een gestructureerde heropening en om de benodigdheden voor een (snel)test infrastructuur in kaart te brengen.

Reserveren en registreren
Bezoekers konden vanaf woensdagmiddag 7 april een timeslot voor hun bezoek reserveren op de website van het Vredespaleis. Vervolgens werden zij verzocht om via ‘Testen voor Toegang’ een afspraak bij een sneltestlocatie in de buurt te maken. Met een negatief testresultaat niet ouder dan 40 uur waren de bezoekers op het geboekte tijdstip welkom in het Visitors Centre.

Opkomst en ervaringen
Voorafgaand aan de openstelling hadden 196 personen binnen anderhalve dag een reservering voor een bezoek aan het Visitors Centre gemaakt; hiervan werden uiteindelijk 143 personen in het bezoekerscentrum van het Vredespaleis geregistreerd. Slechts één persoon kon ter plekke geen toegang worden verleend omdat het testresultaat nog niet bekend was. Het merendeel van de bezoekers was afkomstig uit de regio Den Haag, maar er werden ook personen uit andere delen van het land verwelkomd.
Uit voorzorg bleef het covid-19 protocol voor bezoekers wel van kracht en werd het publiek gevraagd mondkapjes te dragen en de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Hoewel bezoekers soms verrast waren dat ze ondanks een negatief testresultaat een mondkapje moesten dragen, hebben alle personen de genomen maatregelen in het Visitors Centre gerespecteerd en opgevolgd.

Feedback bezoekers
De beweegredenen van de bezoekers om aan deze pilot mee te doen waren uiteenlopend. Sommigen waren benieuwd hoe de logistiek in zijn werk ging en hebben zich daarom aangemeld. Anderen dragen de culturele sector een warm hart toe en wilden aan deze pilot meedoen als blijk van waardering en steun. Uit de reacties van de meeste bezoekers bleek dat zij vooral enthousiast waren om weer iets te kunnen doen en een bezoek aan een culturele instelling te kunnen brengen. Slechts één persoon gaf aan de genomen maatregelen te veel moeite te vinden, maar de vele blije bezoekers in het Visitors Centre spraken zich grotendeels positief uit over deze pilot.

Toekomstverwachtingen
Gedurende de hele maand april zullen er bij verschillende culturele instellingen vergelijkbare pilots plaatsvinden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dat de pilot ‘Testen voor Toegang’ in samenwerking met de ‘Taskforce Creatieve en Culturele Sector’ organiseert, gaat de ervaringen en de feedback van alle deelnemers analyseren. Marlo Reeders, directeur van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) en lid van de Taskforce: “Het gebrek aan interactie tussen mens en monument is schrijnend. Niet alleen het publiek, maar ook de vrijwilligers lijden eronder. […] Laten wij hopen dat wij gezamenlijk op korte termijn door inventiviteit en daadkracht de juiste manier vinden voor duurzame openstelling.”

Ook al waren er vooraf digitale protesten van personen die tegen een ‘test-samenleving’ zijn, kijkt de Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis, terug op een geslaagde pilot. De Stichting constateert dat openstelling op basis van een testbewijs goed werkt. Erik de Baedts, directeur van het Vredespaleis: “Wij zijn blij dat wij ons steentje aan deze pilot konden bijdragen. Dit weekend heeft aangetoond dat veel mensen ernaar verlangen in hun vrije tijd weer een inspirerende locatie als het Vredespaleis te bezoeken.”


Bronnen: Nationale Monumentenorganisatie, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap