Vredespaleis

Ter nagedachtenis aan Benjamin Ferencz

Nieuwsbericht | 11-04-2023

Op 103-jarige leeftijd is Benjamin Ferencz (1920-2023) overleden. Ferencz was de laatst levende aanklager van het Proces van Neurenberg. Hij werd op 27-jarige leeftijd hoofdaanklager in een van de twaalf zogenaamde vervolgprocessen waarin oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. Benjamin Ferencz, wiens motto was ‘Law, not war’, heeft zijn hele carrière gepleit voor de rechtsstaat.

Na de Tweede Wereldoorlog stonden 24 kopstukken van het naziregime terecht in Neurenberg, Duitsland. Dit proces begon op 20 november 1945 en werd geleid door de vier grote geallieerden: de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zij hadden hiervoor speciaal een internationaal militair tribunaal opgericht. Op 30 september en 1 oktober 1946 werden de vonnissen van de Neurenberg processen uitgesproken. De straffen varieerden van dood tot levenslang, en er werden er drie vrijgesproken. Het Proces van Neurenberg wordt beschouwd als de geboorte van het internationaal strafrecht.

Het Internationaal Gerechtshof (IGH), dat is gehuisvest in het Vredespaleis, is de officiële beschermheer van de archieven van het Proces van Neurenberg. De bestanden werden in 1950 naar het Vredespaleis overgebracht.

Benjamin Ferencz wijdde zijn leven aan de rechtsstaat en pleitte ook voor de oprichting van het Internationaal Strafhof (ICC).

In 2017 bezocht Ferencz het Vredespaleis en leerde hij Haagse schoolkinderen over zijn ervaringen tijdens de oorlog, het Proces van Neurenberg en zijn overtuiging van het internationaal recht. Tijdens dit bezoek eerde de gemeente Den Haag hem voor zijn prestaties door een openbaar voetpad naast het Vredespaleis naar hem te vernoemen.

Een jaar later schonk de stichting van zijn familie, de Planethood Foundation, de gemeente Den Haag een prachtige houten bank met uitzicht op het Vredespaleis.

Bij een bezoek aan het Vredespaleis zei Ferencz: “Overweeg de stelling dat recht, niet oorlog, je gids moet zijn. Als je dat zou kunnen doen, zullen die drie woorden – ‘law, not war’ – elke dag miljarden dollars besparen, om nog maar te zwijgen van de vele miljoenen levens die zullen worden gered. Hoe kun je dat doen? Ik geef je nog drie woorden en drie zinnen: Geef nooit op! Geef nooit op! Geef nooit op!”.