Vredespaleis

Nederland in VN Veiligheidsraad 2018

02-01-2018

Het lidmaatschap van Nederland aan de VN Veiligheidsraad in 2018 werd op 22 december gelanceerd met een kick-off bijeenkomst in de Grote Rechtszaal van het Vredespaleis. Vrede, rechtvaardigheid en ontwikkeling zijn de centrale thema’s waaraan Nederland gaat werken. Keynote speaker op de bijeenkomst van Secretaris-Generaal António Guterres van de Verenigde Naties.

Bekijk hier de speeches van VN Secretaris-Generaal Guterres en ministers Zijlstra en Kaag:

Secretaris-Generaal António Guterres van de Verenigde Naties gaf tijdens de bijeenkomst een keynote speech waarin hij de belangrijkste uitdagingen in de wereld voor het komende jaar besprak en aangaf hoe hij hoopt dat Nederland hieraan bij kan dragen. Daarnaast spraken minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken en minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de plannen van Nederland als tijdelijk lid van de VN Veiligheidsraad in 2018.

Wat is de VN Veiligheidsraad
De Veiligheidsraad is een van de belangrijkste besluitvormingsorganen van de Verenigde Naties. Deze is specifiek verantwoordelijk voor internationale vrede en veiligheid. De VN Veiligheidsraad bestaat uit 15 landen waarvan 5 permanente leden: China Frankrijk, Rusland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De overige 10 leden wisselen door. Welke tien landen dit zijn wordt bepaald door alle landen te laten stemmen in de Algemene Vergadering van de VN. Bij die verkiezingen stond voor Nederland het Vredespaleis centraal als symbool van vrede en recht. Nederland heeft voor 2018 een zetel in de VN Veiligheidsraad toegekend gekregen. De overige niet-permanente leden in 2018 zijn: Bolivia, Ethiopië, Kazachstan en Zweden.