10-11-2019
Gerenommeerde rechtsgeleerde professor Anne Orford zal op donderdag 28 november 2019 de vijfde jaarlijkse Asser lezing houden in het Vredespaleis in Den Haag. De lezing van Orford gaat over internationaal recht en de sociale kwestie.
Hoe zit het met de sociale kwestie?
Terwijl internationaal recht een centrale rol heeft gespeeld in het creëren van voorwaarden voor de liberale markt op globaal niveau, hebben vele internationale advocaten minder aandacht besteed aan de sociale kwestie. Hierdoor worden er zaken zoals gezondheid en welzijn van de mens, sociale onrust, werkrelaties of migratie overgelaten aan economen, criminologen, sociologen of demografen.
Volgens prof. Orford is de actuele verslechterde situatie van mensen die ‘beroofd’ zijn door economische liberalisering en de huidige uitputting van grondstoffen, onontkoombare barrières geworden voor de voortzetting van de gebruikelijke wereldhandel.
In haar lezing stelt prof. Orford de sociale kwestie aan de orde omtrent het internationaal recht. Hoe kunnen internationaal economische wetgeving en arbitrage opnieuw verankerd worden met politieke processen? Hoe kunnen bovendien fundamentele politieke kwesties over eigendom, veiligheid, overleving en vrijheid terugkeren naar democratisch toezicht?
Over de spreker
Anne Orford heeft verschillende internationale eretitels ontvangen, zoals: ‘Redmond Barry Distinguished Professor’, ‘Michael D Kirby Chair of International Law’, ‘Fellow of the Academy of the Social Sciences in Australia en ‘Australian Laureate Fellow’ aan de Melbourne Law School, waar zij tevens het ‘Laureate Program in International Law’ leidt. Verder heeft zij gastposities gehad op de Lund Universiteit, Sorbonne Universiteit Parijs 1 (Panthéon-Sorbonne), de Universiteit van Göteborg, NYU School of Law en Harvard School.
Haar werk combineert de studie van de geschiedenis en internationaal recht met een koppeling aan centrale debatten over de sociale kwestie, geschiedenis, economie en filosofie. Orford streeft ernaar de veranderende aard en functie van internationaal recht te omvatten, alsook diens relatie met sociale, politieke en economische transformatie.
Eerder dit jaar, tijdens de Grotius lezing van de ASIL-conferentie, heeft prof. Orford gereageerd op een lezing van prof. Martti Koskenniemi waar ze sturing gaf aan internationaal recht in een tijdperk van mondialisering en multilateralisme. Bekijk de video hier.
Lezing van afgelopen jaar
In 2018 gaf prof. Martti Koskenniemi de vierde jaarlijkse Asser lezing met als onderwerp ‘International Law and the Far Right: Reflections on Law and Cynicism’. Prof. Koskenniemi beet het spits af in een energiek debat tijdens interviews voor OpinioJuris en NRC Handelsblad over culturele backlash, met het oog op globalisering en multilateralisme . Bekijk hieronder een korte samenvatting van zijn argumenten tijdens de vierde jaarlijkse Asser lezing.
Over de jaarlijkse T.M.C. Asser lezing
Elk jaar nodigt het Asser Instituut een befaamde internationale jurist en publiek intellectueel uit om de jaarlijkse lezing te geven. Zij worden gevraagd om inspiratie te halen uit de visie van de Nederlandse jurist Tobias Asser en om te onderzoeken – zoals Tobias Asser in zijn tijd deed (1833-1913) – hoe te reageren op ‘de sociale voorwaarden’, met name in de 21e eeuw. De eerste jaarlijkse Asser lezing werd georganiseerd om het 50-jarig bestaan van het Asser Instituut te kenmerken. Vorige sprekers van de jaarlijkse lezing zijn Prof. Martti Koskenniemi, Prof. Saskia Sassen, Prof. Onora O’Neill en Prof. Joseph Weiler.
Inschrijvingen zijn nu open en u kunt zich hier aanmelden.
Bron: Asser Institute