Vredespaleis

Deense fontein

De artistiek directeur van de Koninklijke Deense Porselein Fabriek, Arnold Krog, verliet op 28 september 1909 het beroemde Haagse Hotel Des Indes om een bezoek te brengen aan het Vredespaleis. Hij liet de uitvoerend architect van het Vredespaleis en het Bestuur van de Carnegie Stichting het ontwerp van een fontein zien, wat het Deense geschenk moest worden aan het Paleis van de Vrede. Dit ontwerp bestond uit een rond bassin met een rand van rood graniet en verschillende porseleinen sculpturen van ijsberen en zeeleeuwen getekend door Carl Bonnesen. Het uitgevoerde ontwerp werd eerst ten toon gesteld op een Baltische tentoonstelling in Malmö, Zweden. Hierna zou het Deense geschenk een plaats krijgen op het terrein van het Vredespaleis.

De Eerste Wereldoorlog gooide echter roet in het eten en het duurde om economische en organisatorische redenen nog jaren voordat de fontein uiteindelijk verscheept werd naar Nederland.  De fontein kwam in 68 kratten met porseleinen elementen en 37 kratten met granieten stukken aan bij het Vredespaleis.  In 1923 werd de fontein opgebouwd en ingehuldigd door de Deense gezant A. Nörgaard.

De Denen waarschuwden al snel voor de komende winter: als de temperatuur zou dalen tot nul Celsius of lager, zouden de leidingen kunnen bevriezen en de fontein beschadigen. Een vrees die later gegrond bleek. Na een paar jaar vertoonde het porselein van de fontein steeds meer scheuren.  De Tweede Wereldoorlog bracht nog meer schade toe aan de fontein. Tijdens de beroemde aanval van de geallieerden op het gemeenteregister dat tegenover het Vredespaleis lag, raakte een klein stukje granaat een van de zeeleeuwen. Vanaf dat moment ging de toestand van de fontein snel achteruit.

In 2004 begon een groot restauratieproject dat ongeveer 2,5 jaar in beslag nam. Hoewel de fontein nu in goede staat is, moet hij in de winter worden afgedekt tegen de kou.

Klik op de foto’s in de galerij om ze te vergroten.