Vredespaleis

Bouwproces in foto’s

Eerste Steenlegging
Tijdens de ‘Tweede Haagse Vredesconferentie’ in 1907 werd er van de gelegenheid gebruik om een plechtige gebeurtenis te organiseren rond de eerste steenlegging van het Vredespaleis. Uit het programma van 30 juli 1907 blijkt dat het een grootse gebeurtenis moet zijn geweest. Kosten noch moeite werden gespaard en er waren natuurlijk vele belangrijke gasten die dag aanwezig.

De heer van Karnebeek, voorzitter van de Carnegie-Stichting, hield bij de steenlegging een toespraak over het belang van het Permante Hof van Arbitrage en over de vrijgevigheid van Andrew Carnegie. Na deze overtuigende toespraak was het grote moment daar en kwam de voorzitter van de conferentie, Baron de Nelidow, naar voren en tikte met een zilveren troffel driemaal de eerste steen aan, in de naam van Tsaar Nicolaas, Koningin Wilhelmina en de Vredesconferentie. Spoedig nadat de tweede Vredesconferentie haar slotzitting had gehouden werd er gestart met de bouw van het Vredespaleis.

Bouwproces
In zes jaar tijd werd het Vredespaleis gebouwd (1907-1913). Het bouwproces werd in hoogstaande kwaliteit beelden vastgelegd door de fotograaf C.J. de Gilde. De Gilde bundelde zijn foto’s in een album en de glasnegatieven zijn vrijwel allemaal bewaard gebleven in het Vredespaleis.

Op de beelden is het proces van het bouwrijp maken van de grond en de aanleg van de fundering tot de bouw van de toren en de tuinaanleg te zien. Nadat de eerste steen was gelegd zou het pas tot de zomer van 1908 duren totdat er een begin gemaakt kon worden met de fundering. In 1911 werd er begonnen met de bouw van het hoogste punt van het Vredespaleis, de 80 meter hoge toren. De foto’s tonen ook dat er tijdens de bouw van het Vredespaleis van de modernste technieken gebruik werd gemaakt, bouwmaterialen werden bijvoorbeeld aangeleverd door elektrische goederenliften en een op rails rijdende lorry. De ijzeren dakconstructie was voor die tijd ingenieus te noemen.

Bekijk hieronder een selectie van de collectie bouwfoto’s van C.J. de Gilde.

Klik op de foto’s in de galerij om deze te vergroten.