Vredespaleis Vrede door Recht

Lezing over Kodály

Dit evenement was op 17 november 2017 in het Vredespaleis.

Lezing: ‘het Kodály concept als UNESCO immaterieel erfgoed’

Zoltán Kodály is een Hongaarse componist en oprichter van het Kodály Concept voor muziekonderwijs. De unieke lezing zal gegeven worden door de directeur van de Liszt Academy van het Kodály instituut en László Norbert Nemes zal het belang van het Kodály’s legacy uitleggen. Het Vredespaleis is verbonden met de Liszt Ferenc Academie van Muziek in Boedapest via het Europees Erfgoedlabel. Beide instellingen worden erkend voor de rol die zij hebben gespeeld in de Europese geschiedenis en hun activiteiten, die de EU en haar burgers dichter bij elkaar brengen. Er zal ook verschillende soorten muziek worden gespeeld tijdens de lezing in het Vredespaleis. Deze worden uitgevoerd door Joseph Puglia, die de viool zal spelen en Sietse-Jan Weijenberg die de cello gaat spelen. De introductie wordt verzorgd door UNESCO en Jeroen Vervliet, directeur van de bibliotheek van het Vredespaleis. UNESCO heeft 2017 aangewezen als een speciaal Zoltán Kodály jubileum jaar.

Het concept van Zoltán Kodály om de Hongaarse volksarchitectuurmuziek van Hongarije te waarborgen, werd door UNESCO geregistreerd onder het ‘Register of Good Safeguarding Practices’.

De Hongaarse aanpassing van het Kodály-concept wordt beschouwd als een waardevol onderwijsmodel dat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van muzikale vaardigheden van kinderen op zeer jonge leeftijd te bevorderen en kan ook geïmplementeerd worden in andere landen. Het Kodály Concept wordt wereldwijd toegepast, ook in grote instellingen in Nederland, zoals de Nationale Koren en het Koninklijk Conservatorium. Zijn concept van muziekonderwijs is gebaseerd op de muzikale en culturele tradities van die van Hongarije en Europa. Twee van de meest opvallende componisten van het land, Zoltán Kodály en Béla Bartók, konden de eeuwenoude lagen Hongaarse volksmuziek herhalen tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw, toen de boeren, die in het bezit waren van dit unieke muzikale repertoire begon te verdwijnen.

In de woorden van Zoltán Kodály: “Teach music and singing at school in such a way that it is not a torture but a joy for the pupil; instill a thirst for finer music in him, a thirst which will last for a lifetime”