Vredespaleis

Carnegie Wateler Vredesprijs

Op 16 november 1916, te midden van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, besloot de Haagse bankier Johan Wateler vrijwel zijn gehele kapitaal te bestemmen voor de vrede. Naar het voorbeeld van Alfred Nobel stelde Wateler een testament op voor de instelling van een regelmatige Vredesprijs. Na zijn dood in 1927 ging zijn nalatenschap naar de Carnegie Stichting, zodat die ieder jaar met de opgebouwde rente een vredesprijs kon toekennen. De Wateler Vredesprijs wordt sinds 1931 uitgereikt in het Vredespaleis, tegenwoordig onder de naam Carnegie Wateler Vredesprijs.

De geschiedenis van de Carnegie Wateler Vredesprijs weerspiegelt, door wie deze in ontvangst mocht nemen, hoe de ideeën over vrede en oorlogsvoorkoming veranderd zijn in de afgelopen 85 jaar. Prominente laureaten zijn Sir Eric Drummond (1931), eerste secretaris van de Volkenbond, Sir Baden-Powell (1937), oprichter van de Scouting, Jean Monnet (1953), grondlegger van de EU, Coretta Scott King (1969), weduwe van Martin Luther King en War Child (2012). In 2014 ging de prijs naar Lakhdar Brahimi vanwege zijn werk als mediator in conflictgebieden en op het gebied van vredeshandhaving. In 2016 ontving Sigrid Kaag de Carnegie Wateler Vredesprijs. Rudi Vranckx ontving de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 voor zijn getoonde moed bij het verslaggeven in oorlogsgebieden.

In 2022, won ‘The Centre for Humanitarian Dialogue‘ de Carnegie Wateler Vredesprijs, de opname van de prijsuitreiking is hier te vinden.

In 2018 is ook voor het eerst de Youth Carnegie Peace Prize uitgereikt. In 2021 ontving de internationale jongerenorganisatie The Peacebuilding Project de Youth Carnegie Peace Prize. Twee jaar later werd de World’s Youth for Climate Justice de volgende winnaar in 2023.

Bekijk hieronder een galerij van laureaten van de Carnegie Wateler Vredesprijs.