Vredespaleis

Terugblik: Just Peace – Film in de tuin

Terugblik: film in de tuin van het Vredespaleis
‘Isis, Tomorrow. The lost souls of Mosul’

Tijdens het Just Peace weekend, op zondag 22 september, vertoonde het Vredespaleis opnieuw een film in de prachtige tuin van het paleis.

De film dit jaar was ‘Isis, Tomorrow. The lost souls of Mosul’ waarin op indringende wijze wordt getoond wat de gevolgen van oorlog zijn voor kinderen en vrouwen. Zij komen aan het woord over hun verscheurde families, over de trots of schaamte die zij voelen voor hun vaders die meevochten, over wraak of vergeving, over hoe ze geen toekomst voor zichzelf zien.

De documentaire gaf een pijnlijke indruk van de impasse en moedeloosheid waarin ieder land dat door oorlog verwoest is, verkeert. Een documentaire die vragen oproept en de kijker in verwarring brengt. De film is gemaakt door journalist Francesca Mannocchi en fotograaf Alessio Romenzi.

Deze filmvertoning onder de sterrenhemel is een gezamenlijk initiatief van het Humanity House, het Rode Kruis, Movies that Matter en de Carnegie-Stichting Vredespaleis. Eerder werden de films Human (2016), Land of Mine (2017) en  Anote’s Ark (2018) vertoond.


Praktische informatie:

De filmvertoning zou plaatsvinden in de tuin van het Vredespaleis, maar moest helaas vanwege de weersomstandigheden naar binnen worden verplaatst. Na afloop van de film was er een nagesprek met Sinan Can en Arjen Vermeer.

  • Sinan is journalist, schrijver en programmamaker. In 2016 verscheen zijn drieluik De Arabische Storm over de gevolgen van de Arabische Lente en tevens de serie Onze missie in Afghanistan. In 2017 maakte hij het tweeluik In het spoor van IS, waarvoor hij werd genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf en in 2018 portretteerde hij de ellende van kinderen van jihadgangers in De verloren kinderen van het kalifaat. Voor zijn televisiewerk ontving Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede.
  • Arjen Vermeer is juridisch adviseur van het Nederlandse Rode Kruis. Hij geeft regelmatig trainingen aan de International Association of Professionals in Humanitarian Assistance and Protection (PHAP). Hij is oprichter en voormalig hoofdredacteur van het Journal of International Humanitarian Legal Studies en medewerker van het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten. In de periode van 2007 – 2012 stond hij de Special Rapporteur on the topic of Protection of Persons in the Event of Disasters, UN International Law Commission bij.

Klik op de galerij voor meer foto’s!