Vredespaleis

Boeklezing: De hemel van Gerard de Lairesse – Margriet van Eikema Hommes

Op 6 mei 2024 presenteert Margriet van Eikema Hommes haar nieuwe boek over de schilderijen van Gerard de Lairesse. De schilderijen van de Lairesse bevinden zich in de Bolzaal van het Vredespaleis.

In 1672, toen de Republiek door vier buitenlandse legers tegelijk werd aangevallen, maakte Gerard de Lairesse een monumentale driedelige allegorische plafondschildering voor een van de hoofdrolspelers in dit Rampjaar: de Amsterdamse oud-burgemeester Andries de Graeff. In vier fasen heeft De Lairesse betekenisvolle figuren en voorwerpen gewijzigd, verwijderd of toegevoegd. Uit materiaaltechnische analyse en historisch onderzoek blijkt dat schilder en opdrachtgever de iconografie samen aanpasten aan de actuele militaire en politieke ontwikkelingen. Niet alleen de cultuurhistorische achtergronden worden in het prachtig geïllustreerde boek beschreven, maar ook De Lairesse’s schildertechniek en de nauwe relatie tussen ontwerp en architectuur.

Deze presentatie is naast de Carnegie Stichting georganiseerd door Amsterdam University Press en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.