Vredespaleis

Carnegie Wateler Vredesprijs

Na zorgvuldig beraad heeft het bestuur van de Carnegie-Stichting vanwege de gevolgen van de COVID-19-pandemie besloten de Carnegie Wateler Vredesprijs dit jaar niet uit te reiken. De volgende prijsuitreiking zal plaatsvinden in het najaar van 2022.

 

Op 16 november 1916, te midden van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, besloot de Haagse bankier Johan Wateler vrijwel zijn gehele kapitaal te bestemmen voor de vrede. Naar het voorbeeld van Alfred Nobel stelde Wateler een testament op voor de instelling van een jaarlijkse Vredesprijs. Na zijn dood in 1927 ging zijn nalatenschap naar de Carnegie Stichting, zodat die ieder jaar met de opgebouwde rente een vredesprijs kon toekennen. De Wateler Vredesprijs wordt sinds 1931 uitgereikt in het Vredespaleis, tegenwoordig onder de naam Carnegie Wateler Vredesprijs.

Prominente laureaten zijn Sir Eric Drummond (1931), eerste secretaris van de Volkenbond, Sir Baden-Powell (1937), oprichter van de Scouting, Jean Monnet (1953), grondlegger van de EU, Coretta Scott King (1969), weduwe van Martin Luther King en War Child (2012). In 2014 ging de prijs naar Lakhdar Brahimi vanwege zijn werk als mediator in conflictgebieden en op het gebied van vredeshandhaving. In 2016 ontving Sigrid Kaag de Carnegie Wateler Vredesprijs. Rudi Vranckx ontving de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 voor zijn getoonde moed bij het verslaggeven in oorlogsgebieden. De geschiedenis van de Carnegie Wateler Vredesprijs weerspiegelt, door wie deze in ontvangst mocht nemen, hoe de ideeën over vrede en oorlogsvoorkoming veranderd zijn in de afgelopen 85 jaar.

In 2018 is ook voor het eerst de Youth Carnegie Peace Prize uitgereikt. Fundación BogotArt ontving de prijs voor het project ‘Letters for Reconciliation’. Directeur van BogotArt, Leonardo Párraga wordt daarmee voor 2 jaar jongerenambassadeur van het Vredespaleis.

Bekijk hier de volledige uitreiking van de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 en de Youth Carnegie Peace Prize 2018.

Bekijk hieronder een galerij van laureaten van de Carnegie Wateler Vredesprijs.