Vredespaleis

75 jaar Verenigde Naties

Nieuwsbericht | 19-10-2020

75 jaar geleden, op 24 oktober 1945, werden de Verenigde Naties (VN) opgericht met als voornaamste doel het bevorderen van vrede, veiligheid en mensenrechten in de wereld. Het juridische hoofdorgaan van de Verenigde Naties, het Internationaal Gerechtshof, zetelt in het Vredespaleis in Den Haag. Samen met diverse partners staat het Vredespaleis stil bij de verworvenheden en de idealen van de Verenigde Naties en faciliteert het discussies over vrede, gerechtigheid en multilateralisme. Het programma omvat onder andere verlichting van het Vredespaleis in de blauwe kleur van de VN, een tv-uitzending op NPO 1 en een gelivestreamd evenement, allebei vanuit het Vredespaleis.

Blog: ‘Great work done, much more to be done’
Ter introductie heeft Erik de Baedts, directeur Carnegie Stichting – Vredespaleis en lid van de Adviesraad Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN), de prestaties, obstakels en kansen samengevat in zijn blog ‘75 jaar Verenigde Naties: Great work done, much more to be done’.

22 oktober: Concert op het carillon van het Vredespaleis
Het begin van de reeks evenementen wordt gevormd door een concert op het carillon van het Vredespaleis op donderdag 22 oktober om 13.00 uur. Heleen van der Weel, beiaardier van het Vredespaleis, zal ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties onder andere de ‘Hymne des Nations’ ten gehore brengen. Deze hymne werd geschreven door de joods-Nederlandse componist Charles Grelinger (1873-1942) die aan de conservatoria in Amsterdam en Parijs studeerde. In 1942 werd hij gevangen genomen en gedeporteerd naar kamp Auschwitz. Tijdens deze reis overleed hij, maar zijn muziek leeft nog steeds voort. Heleen van der Weel heeft een gedrukt exemplaar van de hymne uit 1924 in de Bibliotheek van het Vredespaleis herontdekt en afgelopen jaar drie bewerkingen – voor zang unisono en voor zang en piano – gepubliceerd. In het kader van 75 jaar VN werd de Hymne des Nations voor de actie ‘United Music 75’ hergebruikt. Naast deze hymne zullen ook andere vredesliederen zoals ‘Let there be peace on earth’ en ‘Alle Menschen werden Brüder’ te horen zijn.

23 oktober: TV-uitzending NPO1
Vrijdagavond 23 oktober om 20.30 uur zendt NPO 1 in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei een speciale uitzending over 75 jaar Verenigde Naties vanuit het Vredespaleis in Den Haag. De NOS registreert de plechtigheid, waarin niet alleen aandacht is voor de geschiedenis van de organisatie, maar vooral ook voor de waarden van de VN, aan de hand van persoonlijke verhalen. Die verhalen worden ondersteund door muziek van een groot aantal artiesten: Jeangu Macrooy, Giovanca, Douwe Bob, Maan, Ntjam Rosie en Bastiaan Everink. Acteur Benja Bruijning is de verteller.

Er is een videoboodschap van koningin Máxima en António Guterres, secretaris-generaal van de VN, levert een bijdrage vanuit het VN-hoofdkwartier in New York. Bovendien interviewt presentator Saïda Maggé Karel van Oosterom (van 2013 tot medio 2020 Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de VN) en Jahkini Bisselink (tussen 2017 en 2019 de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger was bij de VN).

24 oktober: Online event Shaping our future together!
Op zaterdag 24 oktober wordt bij 75 jaar Verenigde Naties stil gestaan met een online event vanuit het Vredespaleis. De president van het Internationaal Gerechtshof, Abdulqawi A. Yusuf, minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en de Haagse burgemeester Jan van Zanen zullen aan dit event deelnemen. Een dialoog tussen president Yusuf, minister Blok en internationale studenten wordt gemodereerd door de Nederlandse VN jongerenvertegenwoordiger Hajar Yagkoubi. De stream is online te volgen vanaf 17.30 uur.

24 oktober: Vredespaleis blauw uitgelicht
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de organisatie heeft het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties voor West-Europa (UNRIC) het initiatief ‘Turn Europe UN Blue’ gelanceerd. Voor deze campagne in Europa, een continent waar veel van de stichtende leden van de VN gevestigd zijn, zullen een aantal iconische gebouwen en monumenten, vliegvelden, musea en andere bijzondere locaties op 24 oktober 2020 in het blauw worden verlicht – de officiële kleur van de Verenigde Naties. Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) zal het Vredespaleis van 19.00 tot 21.00 uur in het blauw te zien zijn.

75 jaar Verenigde Naties in 75 verhalen
De gemeente Den Haag heeft in co-creatie met Nationaal Comité 4 en 5 mei, Humanity House, Just Peace en Unicef Nederland ’75 jaar VN in 75 verhalen’ gemaakt. Aan de hand van deze persoonlijke verhalen van onder anderen de kleindochter van de Amerikaanse president Roosevelt, Unicef-medewerker Krista van den Berg, Vredespaleis-bibliothecaris Jeroen Vervliet en Haags Vrijheidsambassadeur Leila Prnjavorac staan wij stil bij inspanningen voor vrede, veiligheid en internationale solidariteit. De verhalen zijn online te raadplegen.

Bronnen: Nationaal Comité 4 en 5 mei, gemeente Den Haag, Nos, Hague Talks, Verenigde Naties